Auto huren

Ga je op vakantie naar Albanië? Dan is Tirana Airport de toegangspoort tot jouw Albanië. Luchthaven Tirana Nënë Tereza is de enige internationale luchthaven van het land. Heb je een all inclusive vakantie of een ander soort pakketreis naar Albanië geboekt via een reisorganisatie? Dan zullen zij door middel van transfers met een bus of taxi ervoor zorgen dat je vanaf het vliegveld naar de accommodatie gebracht wordt en daar aan het einde van de vakantie weer opgehaald wordt.

Heb je geen transfer inbegrepen binnen je pakketreis, moet je elders in Albanië zijn en heb je geen zin in gedoe met het openbaar vervoer? Dan is een huurauto een goede optie. Er zijn meerdere autoverhuurders actief op de internationale luchthaven van Tirana, waar je allerlei soorten auto’s kunt huren: van kleine voordelige huurauto’s tot een luxe premium auto’s en grote SUV’s. Bijna alles is mogelijk, mits je de daarbij behorende huurprijs wilt betalen. De meeste toeristen kiezen voor een huurauto in de compacte klasse.

Waar vind je de autoverhuurders?

De autoverhuurbalies op Tirana Airport zijn handig gelegen direct achter de douane in de aankomsthal op weg naar de parkeerplaats, zodat je niet ver hoeft te lopen met je bagage. De meeste grotere internationale autoverhuurbedrijven zijn hier gevestigd, aangevuld met een paar lokale autoverhuurders.

Reserveren aanbevolen

Je kunt er voor kiezen om ter plaatse te kijken wat er aan auto’s beschikbaar is, maar vaak loopt dat op een teleurstelling uit. Zeker tijdens het hoogseizoen is de vraag naar huurauto’s in Albanië groot en het aanbod beperkt. Dat leidt tot hogere prijzen aan de balie en de kans dat auto’s niet beschikbaar zijn.

De handigste manier om een auto te reserveren is het gebruikmaken van een autobroker. Gerenommeerde bedrijven zoals Sunny Cars en Easyterra werken samen met de verschillende autoverhuurders op Tirana Airport en hebben vaak speciale tariefafspraken met die partijen. Via de websites van zowel Sunny Cars als Easyterra kun je gemakkelijk zoeken naar huurauto’s in Tirana, de prijzen en voorwaarden met elkaar vergelijken en direct online reserveren.

auto huren in Tirana

Wat voor soort auto huren?

Als je een rondreis langs de kust van Albanië plant, kun je het beste een kleine auto huren, zodat je zelfs op zonnige dagen een schaduwrijke parkeerplaats kunt vinden. Als je je echter in het tamelijk onbegaanbare binnenland wilt wagen, kun je overwegen om een SUV met terreincapaciteiten te huren, waarmee je comfortabel over heuvels en dalen kunt rijden.

Een aanvullende verzekering, zoals een glas- of bodembeschermingsverzekering, kan in dit geval een nuttige aanvulling zijn op je verzekeringspakket. Huur je via Sunny Cars, dan zitten die verzekeringen standaard inbegrepen bij het huurcontract.

Autorijden in Albanië

Het autorijden is in Albanië prima te doen. De wegen zijn meestal erg goed begaanbaar, dus je kunt de meeste plaatsen gemakkelijk bereiken. Je moet wel de nodige rijervaring hebben om je met een auto in het Albanese verkeer te begeven. De nodige dosis zelfvertrouwen komt zeker ook van pas. Onze ervaring is dat de verkeersregels in Albanië niet altijd worden nageleefd. Defensief en geconcentreerd rijden is het advies.

Op de wegen van Albanië kun je gekke inhaalmanoeuvres verwachten en daarom moet je extra waakzaam zijn bij bochten. Rijd altijd voorzichtig en wees extra op je hoede. Dieren vormen een andere risicofactor op de Albanese wegen. Je kunt van alles tegenkomen: schapen, herten, slangen of koeien, het is allemaal mogelijk in Albanië. Als een aanrijding onvermijdelijk is, begin dan geen ongecontroleerde uitwijkmanoeuvres. Gecontroleerd remmen is vaak de beste optie.

In de steden (en vooral in Tirana) is het verkeer erg chaotisch en zijn de wegen vaak overvol. Om vooruit te komen, moet je je voorzichtig in de beschikbare gaatjes wringen. Iedereen in Albanië doet dit en het werkt verrassend goed.