Bezienswaardigheden in Tirana

Als je Tirana bezoekt dan zul je een beetje tevergeefs op zoek gaan naar een ellenlange lijst met indrukwekkende bezienswaardigheden. De stad heeft verschillende periodes van overheersing gekend, waarbij na iedere overheersing (o.a. door de Ottomanen, de Italianen en natuurlijk ook de communistische periode met veel invloed vanuit de Sovjet-Unie) de sporen van de vorige heersers snel weggepoetst werden. Natuurlijk zie je nog wel wat restanten staan uit de verschillende tijdperken die Tirana gekend heeft, maar het stadsbeeld is in de afgelopen eeuw aardig veranderd. De grootste bezienswaardigheid van Tirana is waarschijnlijk de stad zelf. De sfeer, de inwoners, de transformatie van grijze gebouwen naar kleurrijke wooncomplexen. Dat is typisch Tirana.

Op deze pagina hebben we een overzicht gemaakt van wat de meest interessante en belangrijkste bezienswaardigheden van Tirana beschouwd mogen worden. Hierin hebben we ook onze eigen voorkeuren verwerkt en hebben we soms iets weggelaten wat andere wel boeiend vinden.

Regel je tickets en tours

Bij gespecialiseerde bedrijven zoals GetYourGuide kun je entreetickets, tours en activiteiten in Tirana bekijken en reserveren. Zo ben je zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in Tirana.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in Tirana
💳 te reserveren zonder creditcard

entreetickets, activiteiten en tours in Tirana via GetYourGuide

Skanderbegplein

Het lange en hoekige Skanderbegplein ‘Sheshi Skënderbej’ is het meest geliefde en centraal gelegen plein in Tirana. Aan dit plein tref je bezienswaardigheden als het stadhuis, de klokkentoren, de Et’hem Bey moskee, het Cultuurpaleis, het Nationaal Historisch Museum en het Skanderbegmonument. Dit monument, waar ook het plein naar vernoemd is, is een ruim tien meter hoog ruiterstandbeeld van de nationale volksheld Skanderbeg. Deze legerleider wordt ook wel ‘Draak der Albanezen’ genoemd. In 1968 werd het beeld, wat door Odhise Paskali werd gemaakt, ingehuldigd.

Skanderbegplein

Nationaal Park Dajti

Op zo’n twintig minuten rijden van Tirana bevindt zich het meest populaire natuurpark van Albanië, namelijk Nationaal Park Dajti. Dit overwegend groene park wat ten oosten van de stad Tirana gelegen is, is vernoemd naar de berg Dajti. Deze berg wordt ook wel het ‘balkon van Tirana’ genoemd. Nationaal Park Dajti mag dagelijks vele bezoekers ontvangen. De meeste komen hier om een heerlijke wandeling te maken, een bezoek te brengen aan het avonturenpark, te genieten van de natuur, paragliden, om rotsen te beklimmen of gewoon te mountainbiken. Tijdens een van deze mooie tochten zou je zo maar ineens oog in oog kunnen staan met een beer, een wolf of een wild zwijn. En meren als Bovilla Lake leveren weer prachtige uitzichten. De Albanese natuur in dit beschermde natuurpark in al zijn facetten aanwezig.

Eén van de meest populaire uitstapjes in Nationaal Park Dajti behoort toe aan de kabelbaan. Deze ‘Dajti Ekspres’ brengt je in ongeveer een kwartier naar de top van de Dajti berg. Onderweg heb je het meest fraaie uitzicht over het park, de omgeving en natuurlijk Tirana. Eenmaal boven kun je eventueel genieten van uitgebreide lunch of diner en/of maak je één van de mooie wandelingen die er te volgen zijn. Wanneer je er geen genoeg van kunt krijgen, is het zelfs mogelijk om er in een hotel te overnachten.

Meer info ver de Dajti Ekspres

Nationaal Park Dajti

Het Grote Park

Het groene karakter van Tirana wordt grotendeels vormgegeven door het Grote Park. Dit park bevindt zich ten zuiden van Boulevard Dëshmorët e Kombit, niet ver van de universiteit. Het Grote Park staat ook wel bekend als ‘Parku i Madh’. Ooit behoorde het park toe aan de kerk die er in stond, maar sinds 1955 werd het bij de stad getrokken en konden de inwoners er ook van genieten. Het huidige uiterlijk is voornamelijk na de herinrichting in 2010 verkregen. Inmiddels is het Grote Park niet meer weg te denken bij de samenleving. De terrassen van de restaurants en andere horeca worden gretig in gebruik genomen. Met name tijdens de weekeinde wordt er veelal door gezinnen dankbaar gebruik van het park gemaakt. Op andere dagen zijn er vooral veel studenten en dagjes mensen te vinden die zich graag aan en rondom het meer ophouden.

Meer info over Het Grote Park

Het Grote Park

Blloku

De wijk Blloku is tegenwoordig dè uitgaanswijk van Tirana. Maar voor de val van het communisme, was deze wijk vooral de uitermate goed bewaakte habitat van politieke leiders als Enver Hoxha, Mehmet Shehu en Ramiz Alia. Pas na de dictatuur kwamen de inwoners erachter hoe het leven van deze voormalige leiders eruit zag. Inmiddels kan en mag iedereen de wijk bezoeken en kun je er vooral genieten. Blloku heeft meerdere goede restaurants, leuke bars en uiterst hippe clubs. Her en der zijn nog altijd veel traditionele inrichtingen te bespeuren of wordt er gelinkt naar de oude klederdracht, authentieke gerechten en andere lokale gebruiken. Het winkelaanbod in Blloku gaat eveneens met de tijd mee zonder de cultuur geheel los te laten.

Blloku

Leerlooiersbrug

De ‘Ura e Tabakëve’ staat beter bekend als Leerlooiersbrug of Leerlooiers Brug. De monumentale boogbrug dateert uit de achttiende eeuwse Ottomaanse periode. Als voetbrug werd de oversteek over de rivier de Lana mogelijk gemaakt en daarmee de verbinding tussen het dorp ‘Shengjergj’ en het zuiden van Tirana. De naam ‘Leerlooiersbrug’ kleeft aan deze brug, omdat dit gebied vroeger bekend stond om de leerlooierijen, slagers en andere ambachten. Een toestroom van meer publiek werd met de brug mogelijk gemaakt en daarmee meer klandizie. Inmiddels is er naast de monumentale Leerlooiersbrug een moderne versie geplaatst.

Meer info over de Leerlooiersbrug

Leerlooiersbrug

Nieuwe Bazaar

Het moderne ‘Pazari i Ri’ is een vervolg op de oude markt zoals die hier omstreeks het begin van de twintigste eeuw in Tirana plaatsvond. Een echte groei van de markt ontstond in 1991. Met de stadsvernieuwing is ook het marktplein onder handen genomen en heeft de overdekte Nieuwe Bazaar een modern uiterlijk verschaft. Na het openen van de deuren in 2017 kunnen toeristen en inwoners hier bij ‘Pazari i Ri’ terecht voor uiteenlopende koopwaar, een lekker hapje en/of drankje of om er gewoon de dagelijkse gang van zaken in je op te nemen.

Nieuwe Bazaar

Klokkentoren

Aan het ruim bemeten Skanderbegplein bevindt zich de klokkentoren van Tirana. Deze Ottomaanse ‘Kulla e Sahatit’, zoals de klokkentoren officieel heet, werd omstreeks 1822 gebouwd. De klok in de toren is iets moderner, deze werd namelijk in de twintigste eeuw gemonteerd. Toeristen gebruikten de toren het liefst om vanaf boven van het uitzicht te genieten. In de directe omgeving van de klokkentoren tref je de Et’Hem Bey Moskee en het stadhuis.

Klokkentoren

Et'Hem Bey Moskee

Als één van de oudste gebouwen van de stad geniet de Et’Hem Bey Moskee van veel aanzien. Het bijzondere bouwwerk is dan ook echt een verschijning aan het Skanderbegplein. De Et’Hem Bey Moskee werd al in de achttiende eeuw gebouwd. Het was Molla Bey die de aanzet gaf en uiteindelijk was het diens zoon, Haxhi Et’hem, die de bouw heeft voltooid. Beiden zijn nazaten van de stichter van Tirana, Suljeman Pasha. Het interieur van de moskee laat opvallend veel fresco’s zien waarin stillevens, planten en watervallen zijn opgenomen. Met name de minaret laat opvallend veel plantenmotieven zien. Inmiddels is de Et’Hem Bey Moskee als gebedshuis gesloten, maar kun je het als museum betreden.

Et'Hem Bey Moskee

Piramide van Tirana

Eén van de meest kenmerkende gebouwen in Tirana is de Piramide aan de Bulevardi Dëshmorët e Kombit. Dit opmerkelijk gebouw werd ontworpen als het mausoleum van de dictator Enver Hoxha. Het tweejarige proces eindigde in 1988. Het werd een museum over de leider en kende weinig populariteit. Later werd het omgedoopt tot Cultureel Centrum Pjetër Arbnori en volgde er meerdere bestemmingen. Inmiddels is het gebouw niet langer in gebruik, maar wordt het dankbaar gebruikt als klim en klauter object. De kleurrijke graffiti laten straatkunsten zien al dan niet gecombineerd met uiteenlopende teksten.

Meer info over de Piramide van Tirana

Piramide van Tirana

Rruga Murat Toptani

Eén van de meest charmante plekken in Tirana is te vinden bij Rruga Murat Toptani. Deze wandelpromenade ligt in het centrum van de stad, ten zuiden van de in Italiaanse stijl gebouwde ministeries. Overdag wordt de Rruga Murat Toptani graag bezocht om er in de schaduw te kunnen vertoeven. En tijdens de avonduren is het vooral een gezellig komen en gaan van mensen die een kijkje nemen bij de in grote hoeveelheden opgestelde kraampjes waar allerlei curiosa en ander koopwaar te koop wordt aangeboden. De wandelpromenade Rruga Murat Toptani is vernoemd naar de Albanese dichter, kunstenaar en activist Murat bej Toptani.

Rruga Murat Toptani

Kathedraal van de Wederopstanding

De Grieks-orthodoxe Kathedraal van de Wederopstanding van Christus ‘Katedralja Ngjallja e Krishtit’ werd nog niet zo lang geleden geopend. Het idee voor een gebedshuis als deze ontstond vrij snel na de val van het communisme en kreeg langzaam aan vorm na het verzamelen van vele giften. Miljoenen euro’s werden bij elkaar geharkt door de vele Grieks-orthodoxe gemeenschap in Tirana. De opvallende koepel is een zeer herkenbaar punt in de stad. Ook de naastgelegen klokkentoren is behoorlijk aanwezig met zijn hoogte van 46 meter. In de Kathedraal van de Wederopstanding is tevens een klein en bescheiden museum te bezoeken.

Kathedraal van de Wederopstanding

Turbe van Kapllan Pasha

In het centrum van Tirana tref je tussen moderne gebouwen een klein doch charmant grafmonument dat bekend staat als ‘Tyrbja e Kapllan Pashës’ ofwel Turbe van Kapllan Pasha. Het monumentale bouwwerk was ooit onderdeel van de verloren geraakte Sulejman Pasha Moskee die ernaast heeft gestaan. Het symboliseert het graf van Kapllan Pasha Toptani, die in 1819 is gestorven.

Turbe van Kapllan Pasha