Handig om te weten

Goed voorbereid op reis gaan is belangrijk voor een geslaagde vakantie. Daarom hebben we praktische reisinformatie en tips voor Tirana op één pagina verzameld. Mocht de informatie op deze pagina om de één of andere reden niet (helemaal) correct zijn volgens u, laat het dan weten via het contactformulier. We streven er uiteraard naar om de info op deze pagina altijd zo up-to-date mogelijk te houden. Soms is er sprake van lokale afwijkingen.

Een goede reisgids over Tirana of Albanië kan je vaak nog goede aanvullende informatie bieden. Let wel op dat de info actueel is. Informatie kan redelijk snel achterhaald of inaccuraat zijn. Als je over bepaalde zaken zekerheid wilt hebben kun je het beste vooraf contact opnemen met je accommodatie ter plaatse of je lokale reisagent.

Alarmnummers

In Tirana (en elders in Albanië) bel je net als bij ons 112 als het algemene alarmnummer.

Je kunt ook rechtstreeks naar de volgende nummers bellen:
126 – Verkeerspolitie
127 – Ambulance
128 – Brandweer
129 – Politie

Ambassade

Op het moment dat je consulaire hulp nodig hebt in Tirana, bijvoorbeeld omdat je je paspoort of ID-kaart verloren bent, dan kun je contact opnemen met de lokale ambassade.
Dit zijn de contactgegevens van de Nederlandse ambassade in Tirana:

Ambassade van Nederland
Rruga Asim Zeneli 10
Tirana
Tel. +355 422 40 828
E-mail tir@minbuza.nl

Elektriciteit

Je kunt in Tirana gewoon de stekkers van je Nederlandse apparatuur en opladers in de stopcontacten stoppen. Het stroomnetwerk is 220 Volt.

Elektriciteit

Excursies

Bij gespecialiseerde bedrijven zoals GetYourGuide kun je entreetickets, tours en activiteiten in Tirana bekijken en reserveren. Zo ben je zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in Tirana.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in Tirana
💳 te reserveren zonder creditcard

entreetickets, activiteiten en tours in Tirana via GetYourGuide

Fooien

In de toeristenindustrie zijn fooien een belangrijke bron van inkomsten in Tirana. Dat geldt ook voor de horeca. Geef een fooi van 5 tot 10% over de totaalprijs. Bij kleinere bedragen mag dit hoger zijn. Als je bijvoorbeeld een drankje afrekent van 150 lek, dan mag dat best afgerond worden maar 200 lek. Het hoeft echter niet.

Geld

In Tirana betaal je met de lek. De lek wordt bij wisselkoersen en op creditcardafschriften als ALL aangeduid. De wisselkoers van de lek ten opzichte van de euro is variabel. Reken op ongeveer 10 euro voor 1000 lek. De euro wordt trouwens ook op best veel plekken geaccepteerd. Bij sommige duurdere winkels staan de prijzen zelfs in euro’s vermeld.
Hoewel je geld op verschillende plekken geld kunt wisselen, is het opnemen van lokaal geld uit de geldautomaat de voordeligste oplossing. De wisselkoers is dan vaak gunstiger dan wanneer je contant geld wisselt. De eerste geldautomaten kom je al op het vliegveld tegen. In het centrum van Tirana zijn voldoende geldautomaten. Sommige van deze geldautomaten geven ook of zelfs alleen maar euro’s uit.

Bij hotels en in redelijk wat winkels en restaurants kun je met de bekende creditcards betalen. Visa en MasterCard worden het meest geaccepteerd. American Express kent wat minder acceptatiepunten.

Geld

Leidingwater

Het algemene advies is om kraanwater niet als drinkwater te gebruiken. Meerdere bronnen geven aan dat het kwalitatief niet goed genoeg is. Om enig risico te vermijden is het daarom aan te raden om mineraalwater uit flessen te drinken. Voor de prijs hoef je dat in Tirana over het algemeen niet te laten.

drinkwater

Mobiel internet en telefoneren

Albanië behoort niet tot de Europese Unie, waardoor de providers niet verplicht zijn om de EU-tarieven te hanteren. Bellen en internetten uit je normale bundel is dus geen vanzelfsprekendheid in Tirana. Sommige providers hanteren echter wel voor Albanië de gunstige regeling die voor EU-landen geldt. Controleer de voorwaarden en tarieven van jouw provider (en abonnement) voor je vertrek naar Tirana om onaangename verrassingen te voorkomen.

Prijzen

Als je de West-Europese prijzen gewend bent dan is Albanië eigenlijk weer een verademing qua prijzen. Eten, drinken, vervoer en allerlei producten in winkels zijn goedkoper dan bij ons. In het geval van eten en drinken is Tirana vaak een flink stuk voordeliger. Dat is vooral zo als je bij de minder trendgevoelige bars en restaurants gaat eten en drinken. Als je slechts een paar dagen naar Tirana gaat dan moet je oppassen dat je niet teveel geld opneemt.

Reisdocumenten

Er is wat tegenstrijdigheid in de berichtgeving omtrent de vereiste reisdocumenten om naar Albanië te mogen reizen. Sommige bronnen menen dat je persé een geldig paspoort moet hebben terwijl anderen melden dat een geldige Europese identiteitskaart ook voldoende is. Omdat Albanië geen EU-land is en ook niet tot de Schengen-landen gerekend wordt, is het misschien verstandig om het zekere voor het onzekere te nemen. Ook kun je bij twijfel contact opnemen met de Albanese ambassade om de huidige situatie op te vragen. Een visum voor Albanië is als houder van een Nederlands paspoort niet nodig.

Taal

In Albanië spreekt men Albanees. Dit is zowel de officiële taal als de spreektaal. Albanees is een Indo-Europese taal met 36 klanken. Omdat het Latijnse alfabet gebruikt wordt, is het Albanees beetje bij beetje aan te leren. Let vooral op de uitspraak. Zo ligt de klemtoon meestal op de laatste lettergreep. Dat is niet het geval als de zwakke ë (spreek uit als ‘eu’) de klinker in de laatste lettergreep is. Als je een reisgids koopt over Albanië of Tirana dan staan daar vaak wat basiswoorden en zinnetjes in die je kunt gebruiken. In de praktijk zul je zien dat je je in een stad als Tirana best wel kunt redden met Engels. En anders werkt wat gebaren, een knikje en een vriendelijke lach vaak ook prima.

Toeristische dienst

Het kantoor van de toeristische dienst van Tirana is gevestigd aan de Rruga Ded Gjo. Dat us net ten noorden van het National History Museum. Je kunt hier terecht voor vragen en voor een gratis stadsplattegrondje waar de belangrijkste bezienswaardigheden en attracties op vermeld staan. let op: het kantoor is alleen maar doordeweeks geopend van 9:00 tot 16:00 uur.

Tijdsverschil

Er is geen tijdsverschil tussen Nederland en Albanië. Je hebt daarom niet te maken met een tijdsverschil als je naar Tirana reist. Dat geldt zowel in het zomerseizoen als in het winterseizoen, omdat er in Albanië een zelfde zomertijdregeling als in Nederland geldt.

Veiligheid

Voor Tirana gelden er geen speciale veiligheidsrisico’s. Als toerist kun je veilig bewegen door de stad. Pas wel op voor het verkeer. Een zebrapad of groen verkeerslicht betekent niet dat je geheel veilig over kunt steken. Veel automobilisten en andere bestuurders hebben weinig respect voor voetgangers en andere medeweggebruikers.

Natuurlijk moet je ook in Tirana, net als in iedere andere grote stad, goed op je spullen letten. Zakkenrollers kunnen toeslaan, zeker als je een gemakkelijke prooi bent.