Musea in Tirana

Natuurlijk telt een grote stad zoals Tirana verschillende musea die een bezoekje waard zijn. Veel van de museums die je hier aantreft hebben iets te maken met kunst of geschiedenis. Opvallend is dat de meeste musea geen sluitingsdag kennen en een aantal museums tot het begin van de avond geopend zijn. Dat biedt je als toerist net wat meer tijd om leuke exposities te bezoeken.

Op deze pagina hebben we een overzicht gemaakt van de topmuseums van Tirana, aangevuld met enkele museums die volgens ons ook de moeite waard kunnen zijn.

Bunk'Art 1

In november 2014 ging er in Tirana een project van start met de naam BUNK’ART 1. Als locatie verkoos men de atoomvrije bunker die eens toebehoorde aan de dictator Enver Hoxha. De bunker, die gebouwd werd tussen 1972 en 1978, was destijds één van de meest luxueuze en uitgebreide bunkers uit die tijd. Tussen de vele andere bunkers die in het land gebouwd werden, ontstond een soort tunnel systeem. Naast de exposities, video’s en ander historisch materiaal, kun je in Bunk’Art 1 ook ruimtes betreden die eens toebehoorde aan prominente leiders van toen. Te denken hierbij aan Enver Hoxha’s privé vertrekken, officieren kamers, Mehmet Shehu’s kamer en nog veel meer. Bunk’Art 1 is dan ook bij uitstek zeer geschikt voor een kennismaking met de geschiedenis van Albanië, de onderdrukking vanuit het regime en welke gevolgen dat had op het dagelijkse leven.

Meer info over Bunk’Art 1

Bunk'Art 1

Bunk'Art 2

Als gevolg op BUNK’ART 1 ontstond twee jaar later BUNK’ART2. De bunker met wachttoren aan de Rr. Sermedin Said Toptani werd in 2016 speciaal gebouwd als museum. Deze locatie in het centrum van Tirana laat je kennismaken met de periode tussen 1912 en 1991. Onderwerpen die aangehaald worden betreffen het communistische leger van Albanie, het dagelijkse leven tijdens het regime en hoe de politieke politie ‘Sigurimi’ te werk ging. In de koepel bij de entree hangen vele foto’s van slachtoffers. Daarna volgen vele ruimtes waar je films, documenten, voorwerpen, afluisterapperatuur en kunst kunt bewonderen.

Meer info over Bunk’Art 2

Bunk'Art 2

Nationaal Archeologisch Museum

Aan de rand van het centrum, niet ver van ‘Parku i Madh i Tiranës’ en de universiteit, bevindt zich het Nationaal Archeologisch Museum. ‘Muzeu Akeologjik Kombëtar’, aan de ‘Nënë Tereza square’ was het eerste museum wat na de Tweede Wereldoorlog werd opgericht, en daarmee ook het oudste museum van het land. In 1948 werden de deuren geopend en konden bezoekers met eigen ogen uiteenlopende details uit het verleden van Albanië ontdekken. De geschiedenis gaat terug naar de Illyrische Oudheid en loopt op naar de middeleeuwen en moderne tijd. Onder de tentoongestelde voorwerpen bevinden zich marmeren borstbeelden, vazen, wijnkruiken, sieraden, schilderijen en andere voorwerpen die tijdens de vele opgravingen zijn gevonden. Ook de bibliotheek van het Nationaal Archeologisch Museum is indrukwekkend te noemen.National History Museum

Midden in het centrum, aan de Sheshi Skënderbej, kun je eigenlijk niet om het Nationaal Historisch Museum van Albanië heen. Het forse gebouw neemt namelijk een behoorlijk prominente plaats in. De opening van het museum vond plaats in 1981. De meer dan zestigduizend voorwerpen in dit museum vormen een uitgebreide kennismaking met de geschiedenis van Albanië en haar inwoners. Zo komt hier de onafhankelijkheid voorbij, het communisme, de middeleeuwen, de cultuur van Albanië en het paviljoen van moeder Teresa. Deze wereldberoemde controversiële katholieke zuster heeft op verschillende plekken in de wereld het leed van hulpbehoevenden willen verzachten en zo ook in Albanië.

National History Museum

National Art Gallery

‘Galeria Kombëtare e Arteve’ is het nationale kunstmuseum van Tirana. Dit museum wordt gezien als belangrijkste instituut voor de kunst en cultuur van Albanië. Het gebouw, wat omstreeks 1974 open ging, bevindt zich aan de ‘Martyrs of the Nation’ boulevard in het centrum van de stad. Kunstliefhebbers kunnen hier genieten van nationale en internationale kunst. Maar natuurlijk ligt de nadruk op het werk van nationale kunstenaars. Bekende en minder bekende namen laten middels uiteenlopende kunststromingen veelal hun visie op het leven, de cultuur en uiteenlopende gedachtegangen zien. Naast de permanente collectie is er ook regelmatig een wisselende expositie te bezoeken.

National Art Gallery