Tirana bezoeken

Voor veel Nederlanders is Tirana een onbekende bestemming. Waarschijnlijk zal dit nog wel even zo blijven, vanwege het ontbreken van directe vluchten van Amsterdam naar Tirana. Transavia had in het zomerseizoen een directe verbinding tussen Schiphol en de internationale luchthaven van Tirana, maar is daar helaas mee gestopt. Niet iedereen die richting Tirana vliegt zal ook daadwerkelijk naar Tirana gaan. De internationale luchthaven van Tirana is natuurlijk ook de toegangspoort tot de rest van Albanië, waaronder de vrij populaire badplaats Durrës.

Vliegen naar Tirana

Zoals in de introtekst geschreven kon je met Transavia naar Tirana vliegen. Het was de enige luchtvaartmaatschappij die een rechtstreekse vliegverbinding onderhield tussen Amsterdam Schiphol Airport en Luchthaven Tirana Nënë Tereza. Dat was alleen maar tijdens het zomerseizoen, dat loopt van eind april of begin mei tot het einde van oktober.

Vanaf het zomerseizoen 2024 kun je met TUI fly rechtstreeks vanaf Amsterdam naar Tirana vliegen. Vanaf mei tot en met september wordt er twee keer per week met een Boeing 737-800 naar de hoofdstad van Albanië gevlogen. Je kunt losse vliegtickets boeken en pakketreizen boeken via TUI.nl.

In het winterseizoen zijn er geen rechtstreekse vluchten vanuit Nederland naar Albanië. Wel kun je gedurende het hele jaar met een overstap naar Tirana vliegen. Er zijn verschillende luchtvaartmaatschappijen die een verbinding met Tirana onderhouden. Soms doen ze dat het hele jaar, soms alleen maar tijdens het zomerseizoen. Veel gebruikte luchtvaartmaatschappijen om mee naar Tirana te vliegen zijn Austrian Airlines, Air Serbia, British Airways, Lufthansa en Turkish Airlines.

Vliegen naar Tirana met Transavia

De vliegtijd naar Tirana voor een rechtstreekse vlucht ligt om en nabij de 2,5 uur. Voor een vlucht met overstap hangt het helemaal af van de route en de overstaptijd. Vliegtickets beginnen vaak al onder de honderd euro voor een retourvlucht. Voorwaarde is dan vaak wel dat je ruim van tevoren boekt. Tijdens de schoolvakanties lukt het vaak niet om voor dit soort lage tarieven te boeken.

Luchthaven Tirana Nënë Tereza

Het internationale vliegveld van Tirana is Tirana International Airport Nënë Tereza. Dit vliegveld ligt ongeveer vijftien kilometer van het centrum van de stad. Het is een moderne luchthaven die van vrijwel alle gemakken voorzien is. De terminal is niet zo groot, waardoor het op drukkere dagen vrij druk kan worden in de vertrekhal waar de zeven gates zich bevinden. Goed om te weten is dat het aantal eetmogelijkheden in de vertrekhal beperkt is. Je kunt broodjes, chips, fruit en dat soort zaken krijgen, maar geen uitgebreide warme maaltijden.

Om vanuit de luchthaven naar de stad te reizen heb je drie mogelijkheden: de taxi, de bus of met een huurauto. De taxi is het meest handige en ook nog zeer betaalbaar. De reistijd is erg afhankelijk van de drukte en rijrichting. Zo deden wij bij aankomst er drie kwartier over om in het centrum te komen, terwijl de rit terug slechts twintig minuten duurde. Als je de taxi pakt vanaf het vliegveld dan is er maar één taxibedrijf die je naar de stad kan brengen: ATEx. Dit bedrijf heeft een monopoliepositie op het vliegveld en hanteert vaste tarieven per taxirit naar de stad. Om van de stad naar de luchthaven te reizen kun je elke gewenste taxi pakken. Sommige werken op basis van een taximeter, soms hebben ze een vaste prijs en soms moet je onderhandelen.

taxi vanaf het vliegveld

Je kunt ook met de bus van en naar de luchthaven reizen. Bussen rijden overdag ieder uur tussen de luchthaven en de halte aan de noordkant van het Skanderbegplein. De tickets zijn een stuk goedkoper dan de taxirit, maar de frequentie is slechts eens per uur. Je bent ongeveer 2 euro per persoon per enkele reis kwijt. Met de taxi ben je ongeveer 20 euro per rit (dus niet per persoon) kwijt. Die brengt je wel rechtstreeks naar je eindbestemming in Tirana.



Met de auto naar Tirana reizen

Wie wat avontuurlijker ingesteld is die kan natuurlijk ook met de auto naar Tirana reizen. Mogelijk vind je vliegen vreselijk of wil je met je eigen auto een rondreis door de Balkan maken. In dat geval zul je met de auto naar Tirana moeten reizen. Vanuit Utrecht is dat een rit van ongeveer 2150 kilometer. Zonder pauzes en vertragingen doe je daar ongeveer 23 uur over. In de praktijk een tocht die je over drie dagen zult moeten verdelen. Pauzes, tankbeurten en vertragingen zullen de reistijd dan op tien tot twaalf uur per dag brengen. Vergeet niet dat je op deze routes op verschillende plekken tol moet betalen, vaak door middel van een vignet. Zo heb je een tolvignet nodig voor Oostenrijk en Slovenië. In Kroatië en Italië heb je te maken met tolwegen. In Albanië is het in bezit zijn van een groene kaart verplicht.

Met de trein naar Tirana reizen

Over het met de trein naar Tirana reizen kunnen we kort zijn: dat kan niet. Er is (nog) geen internationale treinverbinding met Tirana. Dat moet in de toekomst veranderen. De spoorlijn met de Montenegrijnse hoofdstad Podgorica ligt er al.

Stedentrip

Tirana staat nog niet in de toplijsten met Europese stedentripbestemmingen. Voor velen is het een totaal onbekende stad waar niet zoveel over bekend is. Daar hopen wij met deze website alvast wat verandering in te brengen. Vanwege de vrij korte afstand is Tirana een prima bestemming om een weekendje of een paar andere dagen naartoe te vliegen. Als je een rechtstreekse vlucht boekt, bijvoorbeeld bij Transavia, dan vlieg je in pakweg twee en een half uur naar Tirana. Prijstechnisch is het een zeer interessante bestemming. Hoewel de inflatie ook hier de prijzen de afgelopen decennia opgestuwd hebben, is het voor ons nog steeds een zeer betaalbare plek om een vakantie te vieren. Een biertje voor minder dan anderhalve euro, een lunch voor drie tot vijf euro, een diner voor tien euro en een kopje koffie voor minder dan euro is zeer normaal. In de wat hippere zaken betaal je vaak wel wat meer. Verhoudingsgewijs zijn de geïmporteerde alcoholische dranken wat duurder, maar ten opzichte van Nederland nog steeds goedkoper. Overnachten kan ook tegen aantrekkelijke prijzen. Als je echter voor de meest luxe hotels gaat dan betaal je kamerprijzen die in vergelijking tot de middenklassehotels een stuk hoger liggen.

Trek voor een stedentrip naar Tirana bij voorkeur twee tot drie dagen uit. Dat is meer dan voldoende om de belangrijkste bezienswaardigheden van Tirana te bekijken en de sfeer van de stad op te snuiven. Als je het goed plant dan kun je de hoogtepunten van Tirana zelfs op één dag bewonderen. Lees het verhaal ‘Tirana in één dag – de highlights van Tirana‘ maar. Door middel van een duidelijke tijdlijn, goede teksten en eerlijke foto’s laat de auteur je zien hoe je de hoogtepunten van Tirana binnen een dag kunt afgaan zonder dat je de blaren onder je voeten loopt.

Stedentrip naar Tirana

Vervoer in Tirana

De enige vorm van openbaar vervoer in de stad is de bus. Tirana kent geen tram of metro. Buskaartjes koop je aan boord van de bus. De bussen rijden vrij frequent en redelijk punctueel. Een alternatief is de taxi. Dat is duurder, maar voor ons Nederlanders nog steeds redelijk betaalbaar. De tarieven kunnen per taximaatschappij verschillen. Soms wordt er op de meter gereden, soms moet je een prijs afspreken. Als er op de meter gereden wordt dan is een fooi in de vorm van afronden vrij gebruikelijk.

Vervoer in Tirana

Betaal niet teveel voor je hotelkamer

Wie slim is die gaat natuurlijk op zoek naar de laagste prijs om te overnachten in Oslo. Wat natuurlijk van invloed is, is waar en wanneer dat je je stedentrip naar Tirana maakt. Wat niet iedereen weet is dat er voor dezelfde hotelkamer of appartement op dezelfde reisdata soms flinke prijsverschillen voor kunnen komen. Soms scheelt het slechts enkele euro’s, maar soms kan het verschil oplopen tot meer dan vijftig procent! Dat komt door de verschillende prijsafspraken en voorwaardes die de tussenpartijen zoals Booking, Amoma of Expedia bij de accommodaties hebben. Zelf vergelijken is bijna geen doen, want dan zie je al snel door de bomen het bos niet meer. Wij gebruiken zelf altijd Trivago om de goedkoopste kamers in Tirana te vinden. Deze populaire hotelsite vergelijkt voor jouw reisdata alle prijzen van hotels, appartementen en hostels met elkaar en laat je vervolgens zien waar je het goedkoopste kunt boeken. Handiger kan het toch niet?

Bekijk de laagste prijzen voor hotels, appartementen en pensions in Tirana via trivago.nl

hotel

Winkelen

In Tirana kun je prima winkelen. Hét winkelcentrum van de stad is het Toptani Shopping Center. Hier zie je veel westerse producten met de bijbehorende westerse prijzen. Vaak is het dan nog wel goedkoper dan bij ons. Het winkelcentrum is in ieder geval vooral ideaal om eventjes wat spullen te halen die je nodig hebt maar vergeten bent om mee te nemen. Verder zitten er tal van straten in het centrum waar je prima kunt winkelen. Kijk voor de laatste mode vooral in de modewinkels die in en rondom de wijk Blloku zitten.

Eten en drinken

Als je als toerist uit gaat eten in Tirana dan zul je merken dat veel restaurants zich richten op de Italiaanse keuken. Pizza, pasta en andere Italiaanse gerechten kun je op veel plekken bestellen. Er zijn zelfs mensen die beweren dat de kwaliteit van het Italiaanse eten in Tirana gemiddeld beter is dan in Italië zelf. Dat is een bewering die wij niet zomaar uit durven te spreken. Feit is wel dat er in Tirana vooral goed en met veelal verse ingrediënten gekookt en gebakken wordt. Traditioneel Albanees eten kan ook, maar dan moet je vaak goed zoeken. In de Albanese gerechten zul je invloeden zien uit de Griekse, de Slavische en de Turkse keukens. Denk hierbij een vrij grote porties gegrild vlees, aan overheerlijke salades, aan met rijst en gehakt gevulde wijnbladeren, aan stoofpotten en aan verschillende soorten kaas die door gerechten verwerkt zitten.

In de Ottomaanse wijk, rond de nieuwe bazaar, zie je veel invloeden van de Turkse keuken terug. Zo wordt er vooral veel köfte in allerlei soorten gegeten. Ook vegetarische köfte is op verschillende plekken te verkrijgen. Probeer je niet teveel te laten beïnvloeden door Tripadvisor. Nieuwe zaken komen daarin amper omhoog door te weinig beoordelingen, maar ook de oudere traditionele zaakjes waarvan de naam niet direct duidelijk is voor buitenstaanders die hebben vaak amper beoordelingen op Tripadvisor, waardoor ze amper naar boven komen. Ga daarom maar vooral op je gevoel af. Kijk ook wat anderen voor hun neus hebben staan en probeer vooral te eten waar de locals eten.

eten

Eten is in Tirana voor onze begrippen altijd betaalbaar. Zelfs als je in de betere of hippere restaurants gaat lunchen of dineren ben je nooit een vermogen kwijt. Ga je bij de eenvoudigere eettentjes eten dan kun je nog steeds voor weinig geld erg goed eten.

Qua drank kun je in Tirana eigenlijk alles krijgen wat je bij ons ook kunt drinken. De nationale drank is raki. Niet iedereen is gecharmeerd van dit op druiven gebaseerde destillaat. Natuurlijk kun je ook volop andere dranken krijgen. Albanese wijn is uitstekend, de Albanese bieren zijn goedkoop en goed en op vrij veel plekken kun je voor niet al teveel geld lekkere verse vruchtensappen drinken. Voor koffieliefhebbers is Tirana een geweldige bestemming, want ook Albanezen zijn echte koffiedrinkers. Koffiezaakjes zijn er daarom in overvloed. De geschonken koffie is vrijwel altijd goed en ook zeer betaalbaar. Wie bier drinkt die kan aanzienlijk geld besparen door lokale bieren te bestellen. Deze zijn prima van kwaliteit en zeer leuk geprijsd.

bier