Het weer in Tirana

De Albanese hoofdstad Tirana is gezegend met een warm zeeklimaat klimaat. Binnen de klimaatclassificatie van Köppen-Geiger spreekt men dan van het Cfa-klimaat. Tirana ontvangt in de droogste maanden net iets teveel neerslag om binnen het mediterrane klimaat of Middellandse Zeeklimaat te vallen. Kenmerkend voor Tirana zijn de milde winters en de duidelijk warme zomers. Opvallend is dat Tirana een stuk natter is dan onze eigen hoofdstad Amsterdam. Op jaarbasis valt er gemiddeld bijna twee keer zoveel regen dan in Amsterdam.

Milde winters

De wintermaanden zijn vrij mild te noemen in Tirana. De temperatuur ligt overdag vrijwel altijd boven het vriespunt en ook het aantal dagen met nachtvorst val wel mee. De wintermaanden zijn wel vrij nat. Gemiddeld valt er bijna de helft van de dagen in de winter neerslag. Dat is vaak in de vorm van regen, soms in de vorm van sneeuw en heel af en toe als hagel of ijzel. Als het al een keer sneeuwt dan valt deze witte neerslag vrijwel nooit lang liggen. Meestal is de sneeuw dezelfde dag alweer verdwenen. Het voordeel van de beperkte kansen op echt winters weer is dat er zelden verkeersproblemen zijn vanwege winterweer en dat de luchthaven van Tirana ook niet zo snel te maken krijgt met vertragingen of annuleringen vanwege het weer.

Groeizaam voorjaar

Het voorjaar begint in Tirana in maart. De eerste lentebloemen komen gemiddeld rond 10 maart in bloei. Dit gebeurt vrijwel nooit voor 22 februari of pas na 27 maart. De vegetatieperiode duurt gemiddeld 249 dagen per jaar (ruim acht maanden). De temperatuur laat in het voorjaar, dat in Tirana een kleine drie maanden duurt, een vrij grote bandbreedte zien. Zo is de gemiddelde minimumtemperatuur in maart slechts 4 graden Celsius, terwijl de gemiddelde maximumtemperatuur in de maand mei al op 24 graden Celsius ligt. Als je kijkt naar de recordtemperaturen dan zie je dat de periode maart tot en met mei een laagterecord kent van min 6 graden en dat de hoogst gemeten maximumtemperatuur in de lente 36 graden is. Een enorm verschil, dus. De hoeveelheid zon neemt in de lente flink toe. Dit wordt mede veroorzaakt omdat het ook steeds langer daglicht wordt in het voorjaar. Relatief gezien merk je ook dat het voorjaar zonniger wordt. Vooral in de maand mei neemt het aantal uren waarbij het amper of beperkt bewolkt is af en neemt het aantal uren met redelijk zonnig tot zeer zonnig weer toe.

Je ziet in deze periode de natuur volop in bloei komen. De combinatie van hogere temperaturen, beperkte kans op nachtvorst, veel zon en voldoende neerslag is ideaal om de aanwezige planten, struiken en bomen te laten groeien. Vooral in mei zie je de stad van dag tot dag groener worden.

het weer in Tirana

Warme zomers

De zomers zijn vrijwel gegarandeerd warm in Tirana. Het warmste seizoen van het jaar begint in juni en duurt maar liefst vier maanden. September mag je gezien de temperaturen nog steeds als een volwaardige zomermaand beschouwen. De middagtemperaturen liggen gemiddeld zo ergens tussen de 26 en 35 graden Celsius, waarbij de maanden juli en augustus wel duidelijk heter zijn dan juni en september. Ook blijft het ’s avonds vaak nog lang warm. De hoeveelheid neerslag neemt af in de zomer, maar dat betekent niet dat het een periode is waarin het enorm droog is. Gemiddeld valt er altijd nog zo’n 40 tot 80 millimeter per maand. Tirana is daardoor in de zomer wel iets droger dan Nederland. Als je naar de rest van het jaar kijkt dan mag je de zomer in Tirana zelfs als ‘droge periode’ beschouwen. Helaas ligt een onweersbui al snel op de loer, zeker als de temperatuur ruim boven de tropische grens van dertig graden oploopt. Er ontstaan dan vrij gemakkelijk onweersbuien die soms erg fel van karakter kunnen zijn.

De combinatie van een vrij hoge relatieve luchtvochtigheid met de tropische temperaturen zorgt voor benauwd weer. Wie daar enigszins gevoelig voor is die kan de maanden juli en augustus beter vermijden.

Toenemende neerslag in het najaar

Tirana kent een herfstperiode die maar twee in plaats van drie maanden duurt. Eind september is de zomer op zijn retour. Als je geluk hebt dan komt er nog een prachtige nazomer die soms tot aan november kan duren. De maanden oktober en november zijn sowieso nog vrij warm met middagtemperaturen die regelmatig boven de twintig graden liggen en die vooral in oktober ook wel een aantal keren richting de zomerse grens van 25 graden Celsius gaan. Kou komt niet zo snel voor. Sporadisch kan het in oktober een keer een graad of misschien wel twee graden vriezen. Zelfs in de maand november zijn er vrij weinig dagen met serieuze nachtvorst.

In oktober zie je dat het al vaker en harder regent dan in de voorgaande periode. November gooit er vaak nog een schepje bovenop. Tijdens de meeste jaren in november de natste maand van het jaar. Reken op gemiddeld 150 tot 200 millimeter in een maand. In extreme jaren kan de neerslagsom in november ook boven de tweehonderd millimeter uitkomen. Vanwege de onzekerheid in temperatuur en neerslagpatroon is het najaar vrij lastig als het aankomt op de juiste kleding meenemen. Het kan nog aangenaam warm zijn. Op koele dagen kan het echter, zeker in combinatie met neerslag, ineens tijd zijn voor een trui en een jas.

Tirana: een zonnige bestemming

Wie een heel jaar in Tirana door zou brengen die zou gemiddeld genomen op ongeveer 2500 tot 2600 uren aan zonneschijn mogen rekenen. Dit is het aantal uren dat ze zon ongehinderd door wolken op Tirana schijnt. Dit is dus iets totaal anders dan het aantal uren daglicht. Tirana mg met zo’n hoeveelheid aan zonneschijn tot de meest zonnige hoofdsteden van Europa gerekend worden. De maand juli is zowel in absoluut aantal uren als relatief gezien de meest zonnige maand. Ook juni en augustus mogen zeer zonnig genoemd worden. Van de wintermaanden is december het meest somber. Toch is het in Tirana lang niet zo somber als in veel steden die in de noordelijke helft van Europa liggen.