Tirana voor beginners - d Nederlandstalige reisgids voor Tirana

Tirana | bezienswaardigheden | museums | Tirana bezoeken | handig om te weten | weer & klimaat | links

Tirana weer en klimaat

De Albanese hoofdstad Tirana is gezegend met een warm zeeklimaat klimaat. Binnen de klimaatclassificatie van Kppen-Geiger spreekt men dan van het Cfa-klimaat. Tirana ontvangt in de droogste maanden net iets teveel neerslag om binnen het mediterrane klimaat of Middellandse Zeeklimaat te vallen. Kenmerkend voor Tirana zijn de milde winters en de duidelijk warme zomers. Opvallend is dat Tirana een stuk natter is dan onze eigen hoofdstad Amsterdam. Op jaarbasis valt er gemiddeld bijna twee keer zoveel regen dan in Amsterdam.

Tirana bezienswaardigheden

Ga je Tirana bezoeken, maar heb je geen idee wat je moet zien en doen?
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft de hotspots van Tirana op een rijtje gezet:
Tirana bezienswaardigheden top 10

Milde winters

De wintermaanden zijn vrij mild te noemen in Tirana. De temperatuur ligt overdag vrijwel altijd boven het vriespunt en ook het aantal dagen met nachtvorst val wel mee. De wintermaanden zijn wel vrij nat. Gemiddeld valt er bijna de helft van de dagen in de winter neerslag. Dat is vaak in de vorm van regen, soms in de vorm van sneeuw en heel af en toe als hagel of ijzel. Als het al een keer sneeuwt dan valt deze witte neerslag vrijwel nooit lang liggen. Meestal is de sneeuw dezelfde dag alweer verdwenen. Het voordeel van de beperkte kansen op echt winters weer is dat er zelden verkeersproblemen zijn vanwege winterweer en dat de luchthaven van Tirana ook niet zo snel te maken krijgt met vertragingen of annuleringen vanwege het weer.

Groeizaam voorjaar

Het voorjaar begint in Tirana in maart. De eerste lentebloemen komen gemiddeld rond 10 maart in bloei. Dit gebeurt vrijwel nooit voor 22 februari of pas na 27 maart. De vegetatieperiode duurt gemiddeld 249 dagen per jaar (ruim acht maanden). De temperatuur laat in het voorjaar, dat in Tirana een kleine drie maanden duurt, een vrij grote bandbreedte zien. Zo is de gemiddelde minimumtemperatuur in maart slechts 4 graden Celsius, terwijl de gemiddelde maximumtemperatuur in de maand mei al op 24 graden Celsius ligt. Als je kijkt naar de recordtemperaturen dan zie je dat de periode maart tot en met mei een laagterecord kent van min 6 graden en dat de hoogst gemeten maximumtemperatuur in de lente 36 graden is. Een enorm verschil, dus. De hoeveelheid zon neemt in de lente flink toe. Dit wordt mede veroorzaakt omdat het ook steeds langer daglicht wordt in het voorjaar. Relatief gezien merk je ook dat het voorjaar zonniger wordt. Vooral in de maand mei neemt het aantal uren waarbij het amper of beperkt bewolkt is af en neemt het aantal uren met redelijk zonnig tot zeer zonnig weer toe.

Je ziet in deze periode de natuur volop in bloei komen. De combinatie van hogere temperaturen, beperkte kans op nachtvorst, veel zon en voldoende neerslag is ideaal om de aanwezige planten, struiken en bomen te laten groeien. Vooral in mei zie je de stad van dag tot dag groener worden.

Warme zomers

De zomers zijn vrijwel gegarandeerd warm in Tirana. Het warmste seizoen van het jaar begint in juni en duurt maar liefst vier maanden. September mag je gezien de temperaturen nog steeds als een volwaardige zomermaand beschouwen. De middagtemperaturen liggen gemiddeld zo ergens tussen de 26 en 35 graden Celsius, waarbij de maanden juli en augustus wel duidelijk heter zijn dan juni en september. Ook blijft het 's avonds vaak nog lang warm. De hoeveelheid neerslag neemt af in de zomer, maar dat betekent niet dat het een periode is waarin het enorm droog is. Gemiddeld valt er altijd nog zo'n 40 tot 80 millimeter per maand. Tirana is daardoor in de zomer wel iets droger dan Nederland. Als je naar de rest van het jaar kijkt dan mag je de zomer in Tirana zelfs als 'droge periode' beschouwen. Helaas ligt een onweersbui al snel op de loer, zeker als de temperatuur ruim boven de tropische grens van dertig graden oploopt. Er ontstaan dan vrij gemakkelijk onweersbuien die soms erg fel van karakter kunnen zijn.

De combinatie van een vrij hoge relatieve luchtvochtigheid met de tropische temperaturen zorgt voor benauwd weer. Wie daar enigszins gevoelig voor is die kan de maanden juli en augustus beter vermijden.

Toenemende neerslag in het najaar

Tirana kent een herfstperiode die maar twee in plaats van drie maanden duurt. Eind september is de zomer op zijn retour. Als je geluk hebt dan komt er nog een prachtige nazomer die soms tot aan november kan duren. De maanden oktober en november zijn sowieso nog vrij warm met middagtemperaturen die regelmatig boven de twintig graden liggen en die vooral in oktober ook wel een aantal keren richting de zomerse grens van 25 graden Celsius gaan. Kou komt niet zo snel voor. Sporadisch kan het in oktober een keer een graad of misschien wel twee graden vriezen. Zelfs in de maand november zijn er vrij weinig dagen met serieuze nachtvorst.

In oktober zie je dat het al vaker en harder regent dan in de voorgaande periode. November gooit er vaak nog een schepje bovenop. Tijdens de meeste jaren in november de natste maand van het jaar. Reken op gemiddeld 150 tot 200 millimeter in een maand. In extreme jaren kan de neerslagsom in november ook boven de tweehonderd millimeter uitkomen. Vanwege de onzekerheid in temperatuur en neerslagpatroon is het najaar vrij lastig als het aankomt op de juiste kleding meenemen. Het kan nog aangenaam warm zijn. Op koele dagen kan het echter, zeker in combinatie met neerslag, ineens tijd zijn voor een trui en een jas.

Tirana: een zonnige bestemming

Wie een heel jaar in Tirana door zou brengen die zou gemiddeld genomen op ongeveer 2500 tot 2600 uren aan zonneschijn mogen rekenen. Dit is het aantal uren dat ze zon ongehinderd door wolken op Tirana schijnt. Dit is dus iets totaal anders dan het aantal uren daglicht. Tirana mg met zo'n hoeveelheid aan zonneschijn tot de meest zonnige hoofdsteden van Europa gerekend worden. De maand juli is zowel in absoluut aantal uren als relatief gezien de meest zonnige maand. Ook juni en augustus mogen zeer zonnig genoemd worden. Van de wintermaanden is december het meest somber. Toch is het in Tirana lang niet zo somber als in veel steden die in de noordelijke helft van Europa liggen.

Klimaattabel voor Tirana

In onderstaande klimaattabel staan de langjarige gemiddelde waardes zoals die gemiddeld genomen voor Tirana gelden. Let op: klimaatcijfers bieden geen enkele garantie voor de toekomst. Ze gelden slechts ter indicatie van het gemiddelde weer zoals het in bepaalde maanden in Tirana waargenomen is. Klimaatcijfers zijn gebaseerd op de gemeten cijfers in de afgelopen drie hele decennia.

 

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum
temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm neerslag

per maand
gemiddelde
zeewater
temperatuur
(C)
januari 12 2 4 13 143 n.v.t.
februari 13 3 4 13 132 n.v.t.
maart 16 5 5 14 115 n.v.t.
april 19 8 6 13 104 n.v.t.
mei 24 12 9 12 99 n.v.t.
juni 28 16 10 7 67 n.v.t.
juli 31 17 12 5 42 n.v.t.
augustus 31 17 11 4 46 n.v.t.
september 27 14 9 6 78 n.v.t.
oktober 22 10 7 9 114 n.v.t.
november 17 6 4 16 172 n.v.t.
december 13 3 3 16 148 n.v.t.
Met dank aan klimaatinfo.nl - d Nederlandstalige klimaatsite

Beste reisperiode

Als wij zouden mogen kiezen dan zouden we tussen mei en begin oktober naar Tirana vliegen. Dan is het warm tot zeer warm, schijnt de zon uitbundig en valt er niet zo veel regen. Jazeker, ook in deze periode zul je ongetwijfeld kans hebben op een goede regen- of onweersbui of zelfs op een buiige dag. De kans dat je zonnig weer hebt is echter groter.

Ga je tijdens de zomervakantie dan zit je wel in de warmste periode. Het is tevens de duurdere periode, omdat dan vrijwel heel Europa schoolvakantie heeft. Als het enigszins kan zouden wij net voor of na de grote schoolvakantie naar Tirana reizen.

Als je Tirana wilt bezoeken als onderdeel van een rondreis door Albani of in combinatie met een strandvakantie, bijvoorbeeld in Durrs, dan is het einde van augustus en begin september het lekkerste reisseizoen. Dan is het zeewater aan de kust ook op z'n aangenaamst: zo rond de 24-25 graden Celsius.

Meer info over Tirana

De volgende sites bieden uitgebreide tips en informatie over Tirana:
5x zien & doen in Tirana
Tirana in n dag
Tirana in 24 foto's
Tirana tips
Tirana weer & klimaat

teksten & foto's Silver Media - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy